За Девин

Град Девин се намира на 30 км от един от най-известните зимни курорти в България – Пампорово и на 90 км от международното летище в град Пловдив /третият по големина град в България/. Градът се намира в полите на планина Родопите, известна със съчетанието от красива, девствена природа, разнообразен релеф, лечебен климат, лечебни минерални извори, богата флора и фауна както и много природни и културни забележителности.
Най-динамично развиващият се и перспективен отрасъл в района на град Девин е курортно-туристическата дейност.

Градът разполага с ресурси и потенциал за развитието на различни форми на съвременен туризъм като екологичен, селски, ловен и риболовен, ски, археологически, културен и балнеоложки.
В близост до Девин се намират две от най-впечатляващите пещери в България – Дяволското гърло и Ягодинската пещера. За любителите на екстремни спортове има редица слабо изследвани пещери, а за любителите на лова и риболова условия също не липсват.

През зимният период се практикува ски туризмът – в Пампорово на разположение на скиорите има 25 км писти за алпийски дисциплини с различни трудности и 30 км. писти за дълго бягане. В непосредствена близост е разположено Триградското ждрело, както и архитектурния и фолклорен резерват „Широка лъка”.
Вече е завършено строителството на хидроенергиен проект Цанков камък, включващ язовир по поречието на река Въча с обем 111 млн. м3 и ВЕЦ Цанков камък. Язовирът започва от центъра на Девин и е с дължина 19 км.
Успоредно с него, по билото на планината, се довършва и нов път също с дължина 19 км. Това значително ще ускори пътуването от летище Пловдив до Девин за около 1 час с автомобил и съответно от летище София до Девин за около два часа.

Новият път и живописната местност около Цанков камък, съчетана със забележителен ландшафт и красиви каньони, дават допълнителен тласък на развитие на туристическия отрасъл в региона.

България е сред първите места в Европа по многообразие и брой на минерални извори. Този факт, увеличения интерес към екологичния, зимния и балнеотуризма през последните години както и членството ни в Европейския съюз, превръща страната в атрактивна дестинация за туристите от западна Европа и Русия. Това предполага тенденця към значително увеличение на туристическия поток и към СПА Комплекс Орфей.

Климат – ДЕВИН

Град Девин е разположен на 710 метра над морското равнище в планина Родопи и в него са съчетани разнообразен релеф, живописна природа, мек климат и наличието минерални извори. Именно това съчетание на природа, въздух и вода, а също и гостоприемството на родопчанина правят региона привлекателен и неповторим за посетителите.

Климатът на Девин е преходно-континентален, нископланински, смекчен от южното му географско разположение в страната. Средногодишната температура на въздуха е 10,5С, при средна януарска -минус 1,5С, а през юли – 19С. Лятото е топло, но не горещо, зимата е мека като пролетта настъпва към 25 март, а топлата и слънчева есен продължава до 10 ноември. Облачността е умерено изразена, мъгливостта е слаба и продължителността на слънцегреенето в Родопите и в частност в Девин е близо 260 дни годишно.

Валежите са средногодишно 687 мм, а снежната покривка се задържа през хладния сезон средно 55 дни. Тези благоприятни климатични показатели, чистият планински въздух, възможността за всекидневно пребиваване в по-високите околности осигуряват условия и за ползотворно климатолечение и профилактика, за пълноценен отдих и за комплексно провеждане на високо ефективно балнео-климатолечение.

Не на последно място според ЮНЕСКО регионът на Девин е сред първите места в Европа по по плътност на озоновия слой и това предимство на климата е използвано в програмите, свързани с балнео-профилактика и рехабилитация.